SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KlubbhistoriaDen rutinerade Tyresö-cachen Anders Lemmeke berättar om sin klubbhistoria och om de mest framstående spelarna han mött i klubben.


 

Basketboll uppfanns i Springfield (US), av en lärare som ville ha ett komplement till sommaridrotterna. Det viktiga i den nya sporten var att det skulle vara ett högt tempo samt att skaderisken skulle vara så liten som möjligt.

Till att börja med satte man upp två fruktkorgar på de båda läktarna i salen och sedan gällde det för de båda lagen att försöka skjuta bollen i korgarna. Efter ett tag blev det ganska jobbigt att klättra upp och plocka upp bollen ur korgen. Man beslöt att ta bort botten i korgen och låta bollen passera igenom.

Detta var ganska exakt 100 år sedan.

Basketen kom till Sverige med de Lettiska flyktingarna först på 50-talet.

KFUM Tyresö BBK eller Kristen Förening Unga Män Tyresö Basket Boll Klubb.

Startades som i en sektion i föreningen Krusboda SportKlubb, året var 1973 och den mest drivande var Andris Grinbergs som var boende i området. 

Föreningen startade med några ungdomslag och ett Herrlag. Herrlaget kämpade på i de nedre regionerna av seriesystemet.

Barnkullarna var mycket stora på den har tiden och Tyresö var Sveriges barntätaste kommun under några år. Därför dröjde det inte länge innan föreningen hade en massa ungdomslag både tjejer och killar.

En viktig orsakt till detta var en kvinna som jobbade som lärare i Tyresö, hennes namn var Birgitta Eklund. Snart sagt varje årskull hon arbetade med började spela basket och inte sällan var det hennes man Ercan som var tränare för lagen. Ercan spelade också i Herrlaget och hade ett förflutet från spel i Turkiet. Han förde fram de första framgångsrika årskullarna flickor och pojkar-63 ur flickor 63 kom också föreningens första spelare som spelat i högsta serien (namnet har dock fallit bort, det var så länge sedan :o) Andra framgångsrika lag var p-67 och p-72.

I början av 80-talet värvades Leif Bolling som tränare till Herrlaget, Leif hade tidigare varit tränare för Hammarby i elitserien.

Nu vankades det andra bullar och laget skulle försöka gå upp i näst högsta serien div 1.

Flera spelare värvades, det var:

Max Lemberg (196 cm) som inte förlorade ett enda uppkast under de 3 åren han spelade i klubben. Han stod stillastående under ringen och hoppade upp och slog i armbågen i ringkanten.

Jensa Andersen (199 cm) som hade meriter ifrån juniorlandslagsspel och Hammarbys ungdomslag. En m y c k e t avslappnad danskättling som hade en bra skottprocent ifrån mittcirkeln.

Gunnar Staume (199 cm) med meriter ifrån Hammarby. En mycket bra skytt.

Mats Hamberg (185 cm) som kanske är den bästa spelare som någonsin spelat i klubben. Han kom från elitserielaget Östersund som idag heter Jämtland. Det var många matcher han vände på egen hand. Han lackade helt enkelt till stal bollar och gjorde 10 raka poäng på egen hand. Mats blev också tränare för det mycket duktiga f-65 och damlaget.

Ett stort antal andra spelare kom och gick under denna tid; Börje (209 cm), Lacka (197 cm), Bengt från Östersund, Blomman från Östersund och den spelare som tydligast har satt sin prägling i föreningen

Jan-Olov Josefsson som började som spelare men som ganska snart fick problem med en axel och började satsa på tränarbanan. Som tränare har han nog haft att göra med nästan alla storspelare som kommit från föreningen både på dam och herrsidan. Dessutom har han haft med att göra med styrelse arbetet.

Nå har gick det då?

Första året kom vi 2:a i serien efter överlägsna Stockholms Polisen.

Andra året kom vi 2:a efter Sätra. Detta efter 5 förlängningar över 2 matcher, där Sätra tillslut vann med 1poäng i inbördes möten.

Tredje året kom vi 3:a då Leffe Bolling mer och mer satsade på ungdomsspelare.

Samtidigt på damsidan försökte klubben också att ta sig upp till div 1. De tongivande spelarna i det laget var:

Marie Bergqvist (nu mera Lehman) som var ur 65 kullen och som gick i basketgymnasiet och värvades till KFUM Söder i elitserien. Känd som Marie, reporter på lilla sportspegeln.

Kristina Bergstrand (f-63) den snabbaste tjej som spelat i föreningen. Spelade framgångsrikt hockey vid sidan av. Hon tog OS-brons med Tre Kronor.

Birgitta Karlsson (f-65) värvades till KFUM Söders elitserielag.

Anne Rantalainen (f-65) gick till Skärholmen i div 1

Camilla Slunge (f-65) gick till Skärholmen i div 1

Hur gick det sedan?

Efter det att försöket att gå upp i div 1 misslyckats på både herr och damsidan rasade damerna ner i div 3 och herrarna lika så. Orsaken till degraderingen berodde på den stora spelarflykten.

Damerna startade tog sig upp igen genom den starka kullen av 72 tjejer förstärkta av 2 tjejer födda 67. Under de kommande åren var man ett mittenlag i serien, ända till årskullarna 74-75 började ta sig in i laget. När laget bestod av en blandning 71, 72, 74 och 75 tjejer lyckades man ta sig upp i div 1, äntligen.

På herrsidan återkom alla p 64, 65 och förstärkta av 67:orna lyckades man ta sig upp igen. Lika så har var man ett mittlag under några år innan årgångarna 70 och 72 började knacka på dörren. Med en kombination av årskullarna började det skönjas ett storlag, placeringen blev bättre för vart år, och till slut lyckades vi genom stommen av 70, 72/73 samt de (då) unga 74:orna, ta sig upp till div 1.

Tyvärr blev det bara ett år för damerna i div 1. Detta pga de ekonomiska förutsättningarna där man inte hade råd med två div 1 lag och de tyvärr fick stryka på foten.

Årgången 74 på pojksidan har varit den hittills mest framgångsrika årskullen i klubben historia med ett otal antal turneringssegrar och finalplatser. Ett helt kapitel skulle kunna skrivas bara om dem, men den mest tongivande spelaren där var Mats Holmgren som också blev uttagen i juniorlandslaget. Mats tvillingbror Ola var även han en mycket stor tillgång från sin guardposition.

Herrarna spelade tre år i div 1 1991-94 och efter en hedrande 4:de plats sista året valde föreningen att plocka ner laget en division -95. Ligan hade startat så det fanns ingen möjlighet att på sportslig väg nå högsta serien.

Tillsammans med nerflyttningen försvann ett antal riktiga eldsjälar från föreningen, vilket gjorde att man inte hade resurserna att göra något mer än att hålla laget flytande i serien. Detta gjordes tills det var dags för ett generationsskifte och pojkar födda 80-82 bildade stommen till laget och föreningen valde att flytta ner laget en division till div 2 för att inte bli ett stryklag men det blev vi ändå.

De spelare som har kommit fram i föreningen och som har spelat i högsta serien är:

1. okänd spelade i flickor födda 1963 gick till Hammarby
2. Marie Bergqvist spelade i flickor födda 1965 gick till Söder shoting forward
3. Birgitta Karlsson spelade i flickor födda 1965 gick till Söder power forward
4. Alexandra Bopp spelade i flickor födda 1975 gick till 08 Stockholm guard
5. Elin spelade i flickor födda 1975 gick till Sätila forwad/center
6. Peter Grinbergs spelade i pojkar födda 1971 gick till Jämtland guard
7. Magnus Eriksson spelade i pojkar födda 1972 gick till Solna Vikings forward
8. Panu Ketolainen spelade i pojkar födda 1973 gick till Nässjö (24 stores) forward

Om man skulle sätta ihop alla tider första femma på damsidan skulle denna se ut så här:

1:a Pointguard Alexandra Bopp spelade i flickor födda 1975
2:a Shouting guard Kristina Bergstrand spelade i flickor födda 1963
3:a Forward Marie Bergqvist spelade i flickor födda 1965
4:a Power Forward Birgitta Karlsson spelade i flickor födda 1965
5:a Center Elin spelade i flickor födda 1975

Avbytare:
1:a Pointguard Karin Lidman spelade i flickor födda 1972
2:a Shouting guard Hanna Wiklund spelade i flickor födda 1975
3:a Forward Kattis Jansson spelade i flickor födda 1972
4:a Power Forward Anna spelade i flickor födda 1972
5:a Center Jenny Rollin spelade i flickor födda 1971

Coach: Mats Hamberg

Och på herrsidan skulle den se ut som här:

1:a Pointguard Mats Hamberg kom från Östersund
2:a Shouting guard David Leach/Panu Ketolanien kom från USA/pojkar 1973
3:a Forward Gunnar Straume kom från Hammarby
4:a Power Forward Magnus Eriksson spelade i pojkar födda 1972
5:a Center Jonas Kotander spelade i pojkar födda 1973

Avbytare:
1:a Pointguard Ola Holmgren spelade i pojkar födda 1974
2:a Shouting guard Sven Jansson spelade i pojkar födda 1970
3:a Forward Mats Holmgren spelade i pojkar födda 1974
4:a Power Forward Max Lemberg kom från Hammarby
5:a Center Mikael Franzén spelade i pojkar födda 1974

Coach: Jan-Olov Josefsson

Många spelare har svettats i hallarna runt om i Tyresö i sin strävan att bli bättre basketspelare eller basketmänniskor är nog det rätta uttrycket. För om det är någonting som föreningen har haft så är det en bra social verksamhet ofta har man hör från dem som valt basketen framför någon annan sport att det är så mycket trevligare att gå till basketen. Det har funnits en villja att hålla ihop gruppen och genom det har det skapats kamratskap och social trygghet.

 
https://www.sponsorhuset.se/handla-smart/popup/popup.js.php?club_id=17498